Himnaverkets hantverkare: Lina Liman

12662563_10154594303344816_4852765157408692020_n

Vilka material och tekniker skapar du i?
Jag sysslar mest med textilt hantverk i form av virkning och stickning men gillar pyssel i många olika former. Ägnar mig en hel del åt decoupage och dekorationsmålning, på allt från vykort och stenar till väskor och möbler. Gillar också att skapa i återvinningsanda – att ge saker nytt liv, göra nytt av gammalt – och då brukar olika material och tekniker vara inblandade.

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?
Det känns som att det bor ett konstant skaparsug i mig, ett driv som tar sig kreativa uttryck. Skapandet är min ventil, mitt andningshål, helt avgörande för att jag ska må bra. Jag kopplar av när jag skapar, och jag kan dessutom höja min energinivå och mitt humör väsentligt genom gå in i en kreativ process. Få saker kan sluka min uppmärksamhet så mycket som skapandet, och det är otroligt befriande att bli så där uppslukad ibland, att liksom få glömma tid och rum och störande tankar och bara ge sig hän.

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?

Grunderna i stickning och virkning har jag lärt mig via mormor, mamma och grundskolans textilslöjd (där jag var allt annat än en stjärna). Men det var först i vuxen ålder som jag utvecklade ett intresse. Jag blev sjuk, var inlagd på sjukhus i perioder och började i den vevan att virka sjalar, först för att en arbetsterapeut praktiskt taget satte virkningen i händerna på mig, sedan för att jag märkte att det var ganska avkopplande, sedan för att halva bekantskapskretsen plötsligt började beställa sjalar av mig, vilket fick virkandet att kännas ännu mer meningsfullt. Där någonstans på vägen blev jag “hooked”. Så småningom vågade jag ge mig ut utanför sjal-territoriet. Det mesta, till exempel amigurumi-virkning och nya sticktekniker, har jag sedan lärt mig via böcker och internet. Det gäller även mitt övriga skapande; decoupage har jag lärt mig nästan uteslutande genom sådana “självstudier”. Det är kul att det går att läsa sig till så mycket, att man kan lära sig nya saker hela tiden.

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Överallt. I synnerhet på internet, denna fantastiska inspirationskälla, med bloggar, bilder, forum, tutorials och beskrivningar. När det gäller mina återvinnings-/remake-projekt kommer idéerna ofta från ursprungsföremålen. Jag ser dem och får en vision. Ibland går jag igång bara på en färg eller ett visst material.

Vem är din drömkund? Var/hos/på vem skulle du helst se din produkt?
Lite av en sådan dröm har redan gått i uppfyllelse. Mina virkade flugor och blombroscher hör numera till konsertklädseln i Chorus Lin, Linköpings blandade studentkör. Det var ett hedersuppdrag att virka dessa färgglada prydnader till körens 30-årsjubileum. Annars är drömkunden en person som verkligen tycker om och använder/värdesätter av produkten.