Himnaverkets hantverkare: Stina Gunnarsson

12705501_10154592236384816_9124542893904928691_nVilka material och tekniker skapar du i?
Just Wood = bara trä! Använder främst lövträ, ek, bok, björk och ask. Tekniker: Har snöat in på laserteknik och har nu också investerat i en egen lasermaskin. Mycket fina och små detaljer kan göras – se tex mina små tags med ett laserskuret träd alternativt texten “Just Wood” skrivet med små små bokstäver. Dessutom erhålls en vacker mörkbrun kontrastkant tack vare denna teknik. Vissa tror att jag målar kanten brun men det gör jag alltså inte!

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?
Jag jobbar med trä för att jag tycker det är en sån fantastisk råvara på många sätt. Trä är förnyelsebart, det binder koldioxid, det är vacker och varmt att ta på, det är lätt och ändå starkt och så vi har gott om skog i Sverige som behöver förädlas. För mig innebär mitt skapandet en enorm tillfredsställelse eftersom jag får använda både mina händer och min hjärna på ett kreativt sätt, samtidigt som jag slår ett slag för trä. Kan jag få flera personer att bli intresserade för just trä är jag nöjd!

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?
Jag blev intresserad för materialet redan i träslöjden i grundskolan och trodde jag skulle bli möbelsnickare. Valde dock att gå i min fars fotspår och blev civilingenjör istället, dock med träteknik som specialisering. Har sedan jobbat flera år inom möbelindustrin och idag jobbar jag på LiU med just träteknik samtidigt som jag driver mitt företag Just Wood. En fantastisk kombination!

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Jag utgår mycket från materialet, är impulsiv och litar mycket på min känsla för färg och form. Tekniken bakom styr också vilka möjligheter som finns, exempelvis att jag lätt kan gravera text med lasern. Min logotype har för övrigt används som underlag fler flera smycken. Tex O örhänge använder O:et i Just Wood.

Vem är din drömkund? 
Robyn. Jag har skickat några prover till henne…!