Blogg

Konstverket presenterar: Catharina Liman Strandberg

Nu går vi in i en ny månad och det innebär att Himnaverkets konstvägg byter skepnad. Under oktober har vi glädjen att visa upp Catharina Liman Strandbergs kraftfulla och fantasieggande tavlor. Utställningen öppnar kl 10 lördagen den 1 oktober och mellan klockan 12 och 14 finns konstnären på plats för att berätta mer om sina tavlor och om principerna inom Vedic art som hon målar och undervisar i.

“Du målar med stark närvaro i nuet, bortom intellektets begränsningar. Du målar från ditt hjärta, förutsättningslöst och utan krav på prestation. Det handlar om att öppna seendet”

img_5678
Detalj ur “Jordskott”, Catharina Liman

Utställningen går att se under hela oktober under Himnaverkets ordinarie öppettider lördag-söndag 10-14.

Himnaverket blir galleri

Från och med september kommer Himnaverket även att vara ett litet galleri. Ni som tidigare besökt oss vet att vi har haft ett flertal konstnärer representerade på vår tavelvägg. Från och med september väljer vi att istället låta en konstnär i taget ställa ut. Först ut är bildkonstnären Josefine Friberg som visar sina tavlor hos oss 3-25 september. Öppningsdagen för denna utställning sammanfaller med Östgötadagarna, så det finns många anledningar att besöka Himnaverket på lördag.

14100401_10155226788364816_5284122409228515668_n

Josefine Friberg är född 1975 i Västervik och har bott i Östergötland sedan många år. Hon studerade konst vid Folkuniversitetet och Lunnevad, och har regelbundet visat upp sin konst sedan dess på erkända gallerier och museer, så som Östgötamuseet, Stadsbiblioteket, Galleri Blå och Galleri Sander. Några av hennes verk är även inköpta till Region Östergötlands och Linköpings kommuns konsttamlingar.

Skimmer i Hemslöjdsgalleriet – Hannah Lundberg ställer ut

11241362_364453433761638_476866494_n

Vi är mycket stolta över att en av Himnaverkets hantverkare – guldsmeden Hannah Lundberg – ställer ut i Hemslöjdens utställningslokal Slöjdgalleriet 20 aug-17 sept 2016. Vernissagen är på lördag kl 12:00 och utställningen öppnas av lektor Jan Sjögren. Om ni inte varit i Hemslöjdens butik och lokaler tidigare rekommenderar vi varmt ett besök! Ni hittar dem på Storgatan ovanför Stora Torget, i ett gammalt rosa hus på höger sida.

Mitt i slutruschen tog sig Hannah tid att svara på våra nyfikna frågor. Här kommer en exklusiv förhandstitt in i en hantverkares vernissageförberedelser och tankar kring sin utställning.

Hej Hannah! På lördag smäller det! Hur länge har du jobbat inför utställningen?
Svårt att svara på, min skapandeprocess har lite olika faser… I tanken startade jag redan förra hösten men det var i våras som jag rent hantverksmässigt började bearbeta utställningen. Min startsträcka är lång, sen arbetar jag intensivt i verkstad för att ta fram modeller som omarbetas eftersom. Sista touchen läggs dagarna innan utställning.

Vad har utställningen för tema?
Utställningens tema är Sommarminnen från havet. Jag är uppvuxen vid kusten och har gestaltat glimtar av mina barndomsminnen.

Hur känns det så här två dagar innan vernissagen?
Såhär två dagar innan utställningen känns det jättebra, Idag skall alla bitar bli klara, den där sista lilla kollen så allt ser bra ut, så bygger vi i morgon och pratar med pressen.

Vad är svårast med att skapa en utställning?
Största svårigheterna att skapa en utställning för mig är att begränsa mig i slutskedet, det har blivit en del ”kill your darlings”.

Vad är roligast?
Det roligaste är ju att få visa upp det man brinner för, att få ta sig tid att skapa det man verkligen vill.

Vad betyder utställningsformatet för dig som hantverkare?
Utställningen som medium ser jag som en kanal att nå ut med mitt konsthantverk, ett tillfälle att få visa bredden av min verksamhet och utmana mig själv lite också så klart. Det är sånna här utmaningar som utvecklar och driver mig framåt mitt konstnärskap.

Var hittar vi dig annars?
Annars kan ni hitta mig i butiken Format29, Hunnerberggatan i Linköping, där har jag min verkstad och utför traditionellt guldsmide i form av reparationsarbeten och beställningar.

hlogga

 

13265848_130187930723715_2377253463429608781_n

 

Vernissagekort Hannah Lundberg

Vernissagekort Hannah Lundberg 2

 

Himnaverkets hantverkare: Stina Gunnarsson

12705501_10154592236384816_9124542893904928691_nVilka material och tekniker skapar du i?
Just Wood = bara trä! Använder främst lövträ, ek, bok, björk och ask. Tekniker: Har snöat in på laserteknik och har nu också investerat i en egen lasermaskin. Mycket fina och små detaljer kan göras – se tex mina små tags med ett laserskuret träd alternativt texten “Just Wood” skrivet med små små bokstäver. Dessutom erhålls en vacker mörkbrun kontrastkant tack vare denna teknik. Vissa tror att jag målar kanten brun men det gör jag alltså inte!

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?
Jag jobbar med trä för att jag tycker det är en sån fantastisk råvara på många sätt. Trä är förnyelsebart, det binder koldioxid, det är vacker och varmt att ta på, det är lätt och ändå starkt och så vi har gott om skog i Sverige som behöver förädlas. För mig innebär mitt skapandet en enorm tillfredsställelse eftersom jag får använda både mina händer och min hjärna på ett kreativt sätt, samtidigt som jag slår ett slag för trä. Kan jag få flera personer att bli intresserade för just trä är jag nöjd!

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?
Jag blev intresserad för materialet redan i träslöjden i grundskolan och trodde jag skulle bli möbelsnickare. Valde dock att gå i min fars fotspår och blev civilingenjör istället, dock med träteknik som specialisering. Har sedan jobbat flera år inom möbelindustrin och idag jobbar jag på LiU med just träteknik samtidigt som jag driver mitt företag Just Wood. En fantastisk kombination!

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Jag utgår mycket från materialet, är impulsiv och litar mycket på min känsla för färg och form. Tekniken bakom styr också vilka möjligheter som finns, exempelvis att jag lätt kan gravera text med lasern. Min logotype har för övrigt används som underlag fler flera smycken. Tex O örhänge använder O:et i Just Wood.

Vem är din drömkund? 
Robyn. Jag har skickat några prover till henne…!

 

Himnaverkets hantverkare: Lina Liman

12662563_10154594303344816_4852765157408692020_n

Vilka material och tekniker skapar du i?
Jag sysslar mest med textilt hantverk i form av virkning och stickning men gillar pyssel i många olika former. Ägnar mig en hel del åt decoupage och dekorationsmålning, på allt från vykort och stenar till väskor och möbler. Gillar också att skapa i återvinningsanda – att ge saker nytt liv, göra nytt av gammalt – och då brukar olika material och tekniker vara inblandade.

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?
Det känns som att det bor ett konstant skaparsug i mig, ett driv som tar sig kreativa uttryck. Skapandet är min ventil, mitt andningshål, helt avgörande för att jag ska må bra. Jag kopplar av när jag skapar, och jag kan dessutom höja min energinivå och mitt humör väsentligt genom gå in i en kreativ process. Få saker kan sluka min uppmärksamhet så mycket som skapandet, och det är otroligt befriande att bli så där uppslukad ibland, att liksom få glömma tid och rum och störande tankar och bara ge sig hän.

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?

Grunderna i stickning och virkning har jag lärt mig via mormor, mamma och grundskolans textilslöjd (där jag var allt annat än en stjärna). Men det var först i vuxen ålder som jag utvecklade ett intresse. Jag blev sjuk, var inlagd på sjukhus i perioder och började i den vevan att virka sjalar, först för att en arbetsterapeut praktiskt taget satte virkningen i händerna på mig, sedan för att jag märkte att det var ganska avkopplande, sedan för att halva bekantskapskretsen plötsligt började beställa sjalar av mig, vilket fick virkandet att kännas ännu mer meningsfullt. Där någonstans på vägen blev jag “hooked”. Så småningom vågade jag ge mig ut utanför sjal-territoriet. Det mesta, till exempel amigurumi-virkning och nya sticktekniker, har jag sedan lärt mig via böcker och internet. Det gäller även mitt övriga skapande; decoupage har jag lärt mig nästan uteslutande genom sådana “självstudier”. Det är kul att det går att läsa sig till så mycket, att man kan lära sig nya saker hela tiden.

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Överallt. I synnerhet på internet, denna fantastiska inspirationskälla, med bloggar, bilder, forum, tutorials och beskrivningar. När det gäller mina återvinnings-/remake-projekt kommer idéerna ofta från ursprungsföremålen. Jag ser dem och får en vision. Ibland går jag igång bara på en färg eller ett visst material.

Vem är din drömkund? Var/hos/på vem skulle du helst se din produkt?
Lite av en sådan dröm har redan gått i uppfyllelse. Mina virkade flugor och blombroscher hör numera till konsertklädseln i Chorus Lin, Linköpings blandade studentkör. Det var ett hedersuppdrag att virka dessa färgglada prydnader till körens 30-årsjubileum. Annars är drömkunden en person som verkligen tycker om och använder/värdesätter av produkten.

Himnaverkets hantverkare: Frida Haugbak

12508730_10154572671714816_2137444393925340525_n
Vilka material och tekniker skapar du i? 

Ull, enbart svensk ull. Både naturfärgad och färgad ull. Tovning, både våttovning och nåltovning.

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?

Det är ett intresse och en drivkraft som jag har svårt att styra över. Det är det roligaste jag vet.

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?

Autodidakt. Praktik i sammanlagt 4 veckor med kunniga ullkonstnärer. Jag har lärt mig genom att testa. Nyfikenheten har fungerat som kunskapskälla och drift mig framåt.

Började tova 2009 (tror jag). Mamma hade gått en kurs där de bland annat testat på att tova tvålar. Hon visade mig och jag började göra egna.

Ull är ett tacksamt material att arbeta med. Det går att testa sig fram och det finns inga tydliga regelverk över hur något görs på ”rätt” sätt. Det gillar jag. Jag gör på mitt sätt. Miljöaspekten av ett naturmaterial som det finns oändliga resurser av är också en anledning till varför jag gillar att arbeta med ull.

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Mycket händer i görandet. En idé föder en annan. Misslyckas kanske med något men sättet jag gjorde det på kanske passar till en annan form osv.

Jag försöker ofta att inte titta för mycket på vad andra gör som arbetar med ull, utan tar inspiration av de som arbetar i ett annat material.

Vem är din drömkund? Var/hos/på vem skulle du helst se din produkt?
Flugorna: Min drömkund/målgrupp är en välklädd man i ca 25-40års åldern på Söder i Stockholm.
I butik på Söder.
På Kristian Luuk i På Spåret.

På Alexander Bard.

Tvålarna: Miljömedveten person som är påläst och medveten om skadliga kemikalier i hudvårdsprodukter och som föredrar naturmaterial framför exempelvis plast i hemmet.

Om Ernst Kirschsteiger uppmärksammade tvålarna.

Facebook: https://www.facebook.com/Frida-Haugbak-156979007766306/?fref=ts
Instagram: @fridahaugbak
Foto: Katja Kircher http://www.kircher.se

Himnaverkets hantverkare: Jonas Källman

12509890_10154545342154816_3362071419945593287_n

Vilka material och tekniker skapar du i?

Keramik, porslin, gips och betong. Keramiken är i regel glaserad eller patinerad. Gipsskulpturerna är oftast målade med akryl, patinerade med brons eller rost eller belagda med bladguld/slagmetall.

En del alster är skapade i keramik vilket betyder att de är ”one off”. Andra är gjutna i silkon/gipsform vilket innebär att man delvis kan replikera dem, även om de aldrig blir identiska.

Varför skapar du? Vad betyder skapandet för dig?
En ingenjör behöver ett kreativt utlopp. Der är både ett kreativt lärande och experimenterande.

Hur har du lärt dig ditt hantverk? När började du med det? Varför valde du det material du använder?
Gått kurser för Anna-Lena Asklund, Mallfred Keresturi, Mats Nåbo, Monika Svensson, Kajsa Källérus samt Hans Hermansson.

Jag började för 5 år sedan med keramik-kurser eftersom jag länge varit sugen på lera och keramik. Gips och betong ger möjligheter till annorlunda patina och reproduktion.

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Överallt, jag kan inte gå någonstans utan att hitta inspiration.

Vem är din drömkund? Var/hos/på vem skulle du helst se din produkt?
Min drömscenario är väl knacka på hos grannen och fråga om man får låna lite socker och då få syn på en Jonas-skulptur i vardagsrummet.

Hemsida: http://kallman.info

Himnaverket 2016

Ett nytt år är gott och väl igång, och även om vi hade stängt ett par helger runt helgerna så har vi haft fullt upp! Vi har inventerat och bokfört och städat och skyltat om och tar emot hantverkare efter hantverkare som ansluter sig till oss och kliver in över tröskeln med en massa nya häftiga produkter! Himnaverket är alltid värt en nytt besök – här finns alltid nya varor! Vi är nu uppe i totalt 54 hantverkare!

Nu när butiken rullar på som vi tänkt oss börjar vi planera för att förverkliga de andra planerna vi har. Vissa av dem kan vi inte avslöja ännu då de bara är på ett planeringsstadie men ett mål vi inom kort uppnår är att få samarbeta med andra verksamheter i Linghem. Under veckorna 4-7 kommer vi nämligen flytta delar av vårt sortiment till Linghems bibliotek!

Biblioteket ligger i Himnaskolan men är öppet för allmänheten. Öppettiderna hittar ni i länken ovan. Det här är en chans för er som har svårt att komma till butiken på helgerna att ändå få ta del av vår verksamhet. Vi kommer ställa ut så mycket olika produkter som möjligt, och allt kommer vara till salu. Kika in där vet ja, från och med måndag! De har kaffe och kaka för 10 kronor 🙂

Linghems%20bibliotek

Himnaverkets hantverkare: Ing-Marie Karlsson

1937061_10154525911619816_5084340190300747622_n

Vilka material och tekniker skapar du i?
Garn, i första hand ullgarn. Jag stickar och virkar men gör även syarbete, till exempel lapptäcksdukar och kassar med mera.

Varför skapar du?
Det är ett sätt att koppla av. Jag tycker det är roligt att skapa.

Hur har du lärt dig ditt hantverk?

Min mormor lärde mig att sy och sticka. Jag började när jag var sju år. För mig är bomull och ull naturmaterial som jag tycker om att arbeta med.

Var hittar du inspiration och nya idéer?
Nya idéer kan jag få av att titta runt på stan eller i min omgivning.

Vem är din drömkund?
Mina drömkunder är alla som vill använda mina produkter.